“Teams met een etnische en culturele diversiteit verbeteren de prestaties tot wel 33%”

Gepubliceerd: 9 jul, 2022

Rachid Et-Taibi

Rachid Et-Taibi was ooit een schuchtere en introverte puber, die gepest werd omwille van zijn afkomst. Vandaag is hij een succesvolle en zelfzekere ondernemer. Hij wist van zijn schijnbaar zwakke plek een kracht te maken. De ooit verlegen jongen geeft keynotes over diversiteit en inclusie, schreef er een boek over en ontwikkelde een app waar een kwaliteitslabel aan verbonden is en wat bedrijven helpt zich te onderscheiden binnen een inclusief aanwervingsbeleid.

Rachid, je hebt een bijzonder levensverhaal. Wie ben je en waar kom je vandaan?

Het is inderdaad al een heel parcours geweest. Ik werd geboren in Marokko, waar we straatarm waren. Uiteindelijk kwam mijn papa naar België in zijn zoektocht naar een beter leven. Ik werd gepest op school omdat ik de enige allochtoon was. Mijn Nederlands was slecht en mijn kledij weerspiegelde mijn thuissituatie. Dit allemaal maakte mij zeer mensenschuw. Ik was introvert, in mijn pubertijd ging ik nooit uit en ik had geen vriendinnetje. Al tijdens mijn studies wist ik dat het geen sinecure zou worden om werk te vinden. Ervaringen van vrienden hadden me getoond dat mensen-met-een-kleurtje veel moeilijker toegang vonden tot de arbeidsmarkt dan autochtone sollicitanten. Maar ik wist ook dat mijn sterktes net lagen in het feit dat ik een andere achtergrond had. Als ik die in de verf kon zetten, dan wist ik dat potentiële werkgevers wél interesse zouden hebben. De uitdaging was om mezelf als ‘juiste keuze’ in de etalage te zetten.

Mijn afkomst was juist een groot voordeel voor elk bedrijf dat zaken deed met de Arabische wereld. Na drie sollicitaties werd ik aangenomen. Het was dé ommekeer in mijn leven. Zo maakte ik van iets ogenschijnlijk negatiefs – mijn afkomst – iets positiefs.

Je geeft keynotes over discriminatie en inclusie, wat betekenen deze begrippen voor jou?

Al meer dan 20 jaar ben ik bezig met deze onderwerpen. Nog voor ik afstudeerde, ging ik op zoek naar een bedrijf dat mij zou waarderen en omarmen voor wie ik was.
Als eindwerk stuurde ik enquêtes uit naar afgestudeerden met allerlei vragen zoals hoe hun werkgever omging met diversiteit en inclusie. Zo kwam ik bij een topbedrijf terecht waar ik initieel werd afgewezen. Ik probeerde het opnieuw en opnieuw. Bij mijn derde poging vroeg ik of ik iets kon betekenen voor een functie gelinkt aan Noord-Afrika en het Midden-Oosten. En jawel, ik werd aangenomen en voelde mij er onmiddellijk thuis!

Nadien ben ik mij blijven verdiepen in het thema. Op een bepaald moment begon ik keynotes te geven omdat ik mensen en bedrijven wil motiveren om te veranderen. Ik wil verbindingen creëren en fantastische synergiën tot stand brengen.

Waarom doe je wat je doet?

Ik kreeg in mijn leven te maken met uitsluiting, pesten en discriminatie. Het is verschrikkelijk om dat mee te maken. Mijn missie is om mensen naar elkaar te doen groeien. Dit doe ik onder andere via mijn app en keynotes, waarmee ik bedrijven begeleid op weg naar een inclusieve en diverse werkomgeving.  Mijn grootste voldoening bestaat eruit om de DNI-app – wat staat voor Diversiteit en Inclusie – heel toegankelijk te maken om zoveel mogelijk mensen te bereiken.

Hoe doe je dat, bedrijven begeleiden op weg naar een inclusieve en diverse werkomgeving?

De DNI-app is op die manier ontwikkeld zodat iedereen binnen een bedrijf betrokken raakt in het proces. Zo weet ik perfect wat er leeft en heerst op de werkvloer.

Na een geslaagde audit, krijg je als bedrijf een label. Dit keurmerk is een uithangbord om talent aan te trekken. Het zegt letterlijk dat iedereen welkom is en gewaardeerd wordt voor wie hij of zij is. Ook voor andere stakeholders zoals leveranciers, klanten, … geeft het een sterk signaal. Het is nooit een exacte wetenschap, maar bedrijven presteren beter omdat iedereen geëngageerd is. Uit een onderzoek van McKinsey (2018) bleek dat teams met een goed evenwicht tussen mannen en vrouwen 21% beter presteren. Bij teams met een etnische en culturele diversiteit verbeterden de prestaties tot wel 33%. Bedrijven die dus inzetten op DNI zijn in staat om betere cijfers te behalen omdat alle betrokkenen geëngageerd zijn.

Je hebt veel gereisd. Wat hebben deze reizen jou geleerd? Heeft het jouw zicht op het leven veranderd?

Zeker. Ik hou van nieuwe mensen en nieuwe culturen. De wereld is zo divers. Ik zie het werkelijk als een rijkdom. Ik voel me dan als een spons. Het geeft mij zoveel energie. Telkens als ik reis, leer ik iets nieuws omdat ik opensta voor alles.

Je komt veel in contact met andere ondernemers. Wanneer wij ondernemers spreken, stellen zij zich het Belgische belastingklimaat zeer ernstig in vraag. Hoe ervaar jij dit?

Wanneer je naar de geschiedenis kijkt, dan zul je zien dat veel beschavingen hoogtepunten kennen, met nadien ook een terugval. We zijn hier, naar mijn aanvoelen, helaas op de terugweg van een topperiode. Ik vroeg me opnieuw af hoe ik mijn achtergrond kon inzetten als een asset. Mijn keuze viel direct op Marokko. Het land heeft nood aan veel knowhow, maar het is in volle groei en het heeft een interessant investeringsklimaat. Vandaar dat er veel ondernemers uitwijken naar het Midden-Oosten, Afrika of Marokko in het bijzonder.

Ik voel me als een vis in het water in België, maar evengoed in Marokko en dat gebruik ik om ondernemers te begeleiden naar een succesvolle opstart in een volledig nieuwe omgeving.

Er komt ook een boek van jou op de markt: wat is de titel en waar gaat het over?

Er is inderdaad een boek onderweg dat in het najaar zal verschijnen. De titel is ‘Durf inclusief te ondernemen’. Het is dat gericht op ondernemers waarin ik duidelijk maak dat het de dag van vandaag een no-brainer is om diversiteit en inclusie te omarmen. De werkvloer moet eigenlijk een afspiegeling zijn van de maatschappij die al heel divers is. In een markt waar veel arbeidskrapte heerst, kunnen we niet anders dan volgen. Elk bedrijf dat meegaat op de golf van diversiteit en inclusie, laat succesvolle cijfers zien. Mijn boek brengt mooi in beeld waarom dit een hot topic is, waar bedrijven maar beter op inzetten.


Vind meer

Categorieën

Volg ons

Voel je vrij om ons te volgen voor meer nieuws en inspiratie.

Dit kan jou ook interesseren

Waarom public speaking een kunst is…

Waarom public speaking een kunst is…

Socrates, Savonarola & Martin Luther King Socrates introduceerde de ‘Socratische dialoog’. Savonarola predikte rond de periode van 1494 steeds voor een bomvolle San Marcokerk in Firenze. Martin Luther King had een droom, die...

Lees meer

Speak up

Blijf op de hoogte.

Wij houden ook niet van overvolle mailboxen of tijdverspilling. Je mag van ons enkel mail verwachten wanneer deze impactvol is. 

Pin It on Pinterest

Speak up!

Creëer mee(r) impact, deel dit artikel.