Socrates, Savonarola & Martin Luther King
Socrates introduceerde de ‘Socratische dialoog’. Savonarola predikte rond de periode van 1494 steeds voor een bomvolle San Marcokerk in Firenze. Martin Luther King had een droom, die hij met velen deelde.
Deze drie bevlogen sprekers hebben minstens één ding met elkaar gemeen. Zij werden vermoord door hun tegenstanders. Een gifbeker, publieke ophanging en een sluipschutter zorgden respectievelijk voor deze daad. Toch is het belangrijk om te spreken! Het leverde hen niet alleen bekendheid op, maar ook hun nalatenschap leeft tot op vandaag verder. In tijden waarin sociale media nog lang niet bestonden, slaagden zij erin om mensen te beroeren. Of je nu voor of tegen hun ideaal bent, dat doet er niet toe. Belangrijker is hun plek in de geschiedenis. Zij dúrfden te spreken. Vaak tegen de stroom in. Ze brachten mensen samen en verbonden hen op een bepaalde manier. Ze wisten hun tijdgenoten en de samenleving te raken. Ze maakten impact. Dáár gaat het om.
Parrhesia
De drie aangehaalde heren hadden idealen en wilden een waarheid vertellen die hen werd ingegeven. Ze waren ervan doordrongen. De oude Grieken noemden dit parrhesia: het vrijmoedig en zonder angst spreken. Denk ook aan de senaat bij de Romeinen. Al tijdens deze vroege beschavingen, was het belangrijk om jouw stem te laten horen en jouw mening te onderbouwen -net zoals het Pantheon of Colosseum een stevig fundament hebben.
Het gesproken woord, een kunst
Kunst vind je dan ook in vele vormen. Meestal zullen we hierbij direct aan iets tastbaars denken, zoals een schilderij of een standbeeld. Toch is er veel meer dan dat. Zo is ook het gesproken woord een talent dat niet iedereen gegeven is. Waarom hebben sommige mensen moeite om iets duidelijk te maken en zijn er anderen aan wiens lippen men hangt?
De manier waarop iets gezegd wordt. Datgene wat niet gezegd wordt. Ritmeveranderingen. Stiltes. Lichaamstaal. Het spelen met het publiek. Interactie. Humor. Drama. Ernst. Afwisseling.
Een spreker wil iets overbrengen. Een boodschap. Hoe deze tot bij het publiek – de ontvanger – binnenkomt, heeft hij grotendeels zelf in de hand. Net zoals een scenarist schept hij een sfeer die haarfijn wordt opgebouwd. Hij neemt de toehoorder mee op een reis. Zijn reis – op zijn manier. Hij vertelt niet alleen. Hij laat het jou zien, proeven en voelen.
Een goed spreker is net zoals een klank- en lichtspel, dat al jouw zintuigen in vervoering brengt.
Een goed spreker is voor ons vooral iemand die impact maakt. Die anderen inzichten geeft en aanzet tot actie – of toch op zijn minst, tot denken.
Speak up!
Creëer mee(r) impact, deel dit artikel.