Marokko, een oase van rust, avontuur én ondernemerschap

Gepubliceerd: 20 mei, 2024

Disclaimer: Sommige links in onze blogposts kunnen affiliate links zijn. Dit betekent dat we een kleine commissie kunnen ontvangen als je iets koopt via deze links. Het gebruik van deze links heeft geen invloed op de prijs die je betaalt, maar helpt ons de kosten van deze website te dekken.We bevelen alleen producten aan waar we achter staan. Bedankt voor je steun!

Marokko is een land van contrasten, waar de serene rust van de woestijn samengaat met de levendige energie van bruisende steden. Dit Noord-Afrikaanse juweel is niet alleen een paradijs voor toeristen, maar biedt ook talloze mogelijkheden voor ondernemers uit België en Nederland. Van indrukwekkende landschappen tot een groeiende zakelijke infrastructuur, Marokko is een bestemming die je niet mag missen. Hier zijn enkele redenen waarom ondernemers absoluut Marokko moeten bezoeken én overwegen om er te gaan ondernemen.

1. Marokko: Strategische locatie en toegang tot nieuwe markten

Marokko’s strategische ligging biedt een ongeëvenaarde toegang tot verschillende markten, waardoor het een ideale hub is voor ondernemers uit België, Nederland en de rest van Europa. Laten we dieper ingaan op de specifieke voordelen die deze strategische locatie biedt.

Moroccan Industry magazin

Poort naar Afrika

Marokko is een toegangspoort tot het Afrikaanse continent, een regio met een snelgroeiende economie en een enorme potentiële consumentenbasis. Afrika kent een opkomst van middenklassen, urbanisatie en een groeiende behoefte aan diverse goederen en diensten. Door in Marokko te investeren, kunnen Europese ondernemers gemakkelijk toegang krijgen tot deze veelbelovende markten zonder de complexiteit van directe investeringen in verschillende Afrikaanse landen.

Nabijheid tot Europa

De geografische nabijheid van Marokko tot Europa biedt aanzienlijke logistieke voordelen. Het land ligt op slechts 14 kilometer van Spanje, gescheiden door de Straat van Gibraltar, en heeft uitstekende transportverbindingen met het Europese vasteland. Dit maakt het eenvoudig en kosteneffectief om goederen te exporteren naar en importeren uit Europa. De korte transittijden verbeteren de supply chain-efficiëntie en verlagen de transportkosten, wat cruciaal is voor bedrijven die met bederfelijke of tijdgevoelige producten werken.

Verbinding met het Midden-Oosten

Marokko onderhoudt sterke diplomatieke en economische banden met het Midden-Oosten. Deze relaties bevorderen de handel en investeringen tussen de regio’s, wat aanzienlijke voordelen biedt voor ondernemers die in Marokko gevestigd zijn.

Marokko heeft diverse bilaterale en multilaterale handelsakkoorden met landen in het Midden-Oosten, waaronder de Gulf Cooperation Council (GCC) landen. Deze akkoorden stimuleren de handel door het verminderen van handelsbelemmeringen, wat leidt tot lagere import- en exportkosten. Hierdoor kunnen bedrijven in Marokko gemakkelijker toegang krijgen tot lucratieve markten in het Midden-Oosten.

De gedeelde taal (Arabisch) en culturele overeenkomsten tussen Marokko en de landen in het Midden-Oosten vergemakkelijken de zakelijke communicatie en samenwerking. Dit kan een belangrijke factor zijn voor ondernemers die willen uitbreiden naar het Midden-Oosten, aangezien het de marktentree kan vereenvoudigen en de zakelijke relaties kan versterken.

2. Gunstig investeringsklimaat

Marokko heeft zich de afgelopen jaren gepositioneerd als een aantrekkelijke bestemming voor buitenlandse investeringen. De Marokkaanse overheid heeft diverse initiatieven en hervormingen doorgevoerd om een gunstig investeringsklimaat te creëren. Dit biedt tal van voordelen voor ondernemers uit België en Nederland die overwegen om zaken te doen in Marokko.

Marokko opent `s werelds grootste zonnecentrale - Bouw en Installatie Hub

A. Overheidsinitiatieven en stimuleringsmaatregelen
De Marokkaanse overheid heeft een reeks maatregelen geïmplementeerd om investeringen te bevorderen en ondernemers aan te trekken. Enkele belangrijke initiatieven zijn:

 1. Belastingvoordelen
  Marokko biedt aantrekkelijke belastingvoordelen voor buitenlandse investeerders, waaronder belastingvrijstellingen en verlagingen van vennootschapsbelasting gedurende de eerste jaren van operaties. In bepaalde sectoren, zoals exportgerichte industrieën en technologie, zijn deze voordelen nog gunstiger. Dit helpt bedrijven om hun operationele kosten te verlagen en sneller winstgevend te worden.
 2. Subsidies en financiering
  De overheid biedt subsidies en financiële steun aan bedrijven die in strategische sectoren investeren, zoals hernieuwbare energie, toerisme, landbouw en ICT. Er zijn ook speciale financieringsprogramma’s beschikbaar voor startups en innovatieve bedrijven, wat de toegang tot kapitaal vergemakkelijkt en de groei van nieuwe ondernemingen stimuleert.
 3. Speciale Economische Zones (SEZ’s)
  Marokko heeft meerdere Speciale Economische Zones opgezet, zoals de Tanger Med Zone en de Casablanca Finance City. Deze zones bieden diverse voordelen, waaronder belastingvrijstellingen, vereenvoudigde administratieve procedures, en toegang tot hoogwaardige infrastructuur. SEZ’s zijn ontworpen om het ondernemingsklimaat te verbeteren en buitenlandse investeringen aan te trekken.

B. Gemakkelijk zakendoen
Marokko heeft aanzienlijke inspanningen geleverd om de administratieve en juridische hindernissen voor het zakendoen te verminderen. Dit omvat:

 1. Vereenvoudigde registratieprocedures
  De procedures voor het opzetten van een bedrijf in Marokko zijn vereenvoudigd, waardoor het sneller en efficiënter is geworden om een onderneming te registreren. Dit bespaart tijd en kosten voor ondernemers die een nieuwe vestiging willen openen.
 2. Bescherming van eigendomsrechten
  Marokko heeft stappen ondernomen om de bescherming van intellectuele eigendomsrechten te verbeteren. Dit geeft ondernemers meer vertrouwen dat hun innovaties en investeringen beschermd zijn, wat vooral belangrijk is voor technologie- en creatieve industrieën.

3. Concurrentiële kostenstructuur

Een van de belangrijkste voordelen van ondernemen in Marokko is de concurrerende kostenstructuur. Dit maakt het land bijzonder aantrekkelijk voor bedrijven uit België, Nederland en andere Europese landen die hun kosten willen optimaliseren zonder in te boeten aan kwaliteit. Hier zijn de belangrijkste aspecten van de voordelige kostenstructuur in Marokko.

En photos : Une belle délégation mais un stand nul de la Tunisie à VivaTech

A. Lagere arbeidskosten
Marokko biedt aanzienlijk lagere arbeidskosten in vergelijking met Europese landen. Dit is een van de grootste voordelen voor bedrijven die overwegen om te offshoren of uit te besteden naar Marokko.

 1. Competitieve lonen
  De gemiddelde lonen in Marokko zijn lager dan in België en Nederland, terwijl de arbeidskrachten goed opgeleid en veelzijdig zijn. Dit maakt het mogelijk om de personeelskosten te verlagen zonder de kwaliteit van het werk in gevaar te brengen. Vooral in sectoren zoals productie, IT, en klantenservice kunnen bedrijven profiteren van deze kostenvoordelen.
 2. Hoog opleidingsniveau
  Marokkaanse werknemers zijn vaak goed opgeleid en spreken meerdere talen, waaronder Frans en Engels. Dit maakt het gemakkelijker voor Europese bedrijven om te communiceren en samen te werken met lokale teams. Bovendien zijn er vele technische scholen en universiteiten die hoogopgeleide professionals opleiden in diverse vakgebieden.

B. Lage operationele kosten
Naast arbeidskosten zijn ook de operationele kosten in Marokko relatief laag. Dit omvat huur van kantoorruimte, nutsvoorzieningen en andere overheadkosten.

 1. Goedkope kantoorruimte
  De kosten voor het huren van kantoorruimte in steden als Casablanca, Rabat en Marrakech zijn aanzienlijk lager dan in Europese steden. Dit geldt zowel voor traditionele kantoorruimten als voor flexibele werkplekken en coworking spaces. Deze lagere huurkosten dragen bij aan een lagere totale operationele uitgave voor bedrijven.
 2. Lagere nutsvoorzieningen
  De kosten voor nutsvoorzieningen zoals elektriciteit, water en internet zijn in Marokko doorgaans lager dan in veel Europese landen. Dit draagt verder bij aan de verlaging van de operationele kosten en helpt bedrijven om hun winstmarges te verhogen.
Marokko gaat grootste voetbalstadion ter wereld bouwen en wil zo finale WK 2030 binnenhalen - Business AM

C. Voordelige vastgoedopties
Naast kantoorruimte zijn ook de kosten voor industriële panden en logistieke centra in Marokko relatief laag. Dit maakt het land een aantrekkelijke optie voor productiebedrijven en logistieke hubs.

 1. Industriële zones
  Marokko heeft verschillende industriële zones die speciaal zijn ontworpen om bedrijven te ondersteunen met hoogwaardige infrastructuur tegen lage kosten. Deze zones bieden voordelen zoals belastingvoordelen en toegang tot goedkopere grondstoffen.
 2. Logistieke voordelen
  Dankzij de strategische ligging en de verbeterde infrastructuur zijn de kosten voor transport en logistiek in Marokko concurrerend. Dit maakt het aantrekkelijk voor bedrijven die goederen moeten verplaatsen binnen het land en naar internationale markten.

4. Rijkdom aan cultuur en natuur

Technopark Maroc: "Our role is to support startups from start to finish" - Resilient Digital Africa

Marokko biedt een unieke en inspirerende omgeving voor ondernemers die op zoek zijn naar creativiteit en innovatie. De rijke cultuur, historische steden zoals Marrakech en Fez, en de adembenemende landschappen van het Atlasgebergte en de Sahara-woestijn bieden een perfecte setting voor zakelijke retraites en creatieve brainstormsessies. Deze diversiteit en schoonheid kunnen een positieve invloed hebben op het welzijn en de productiviteit van werknemers. Hier zijn enkele redenen waarom de culturele en natuurlijke rijkdom van Marokko een voordeel is voor ondernemers.

A. Historische en culturele rijkdom
Marokko heeft een rijke geschiedenis en een diverse cultuur die teruggaat tot duizenden jaren. Deze culturele rijkdom biedt tal van mogelijkheden voor ondernemers om te leren, te groeien en te inspireren.

 1. Historische steden
  Steden zoals Marrakech, Fez, Rabat en Meknes zijn doordrenkt van geschiedenis en cultuur. Marrakech, met zijn beroemde Jemaa el-Fnaa plein, de Koutoubia-moskee en de prachtige paleizen, biedt een levendige en inspirerende omgeving. Fez, bekend om zijn oude medina, een UNESCO-werelderfgoed, biedt een doolhof van smalle straatjes, historische madrassa’s en traditionele ambachtslieden.
 2. Culturele evenementen
  Marokko herbergt tal van culturele festivals en evenementen die ondernemers kunnen bijwonen om inspiratie op te doen en netwerken te bouwen. Het Marrakech International Film Festival, het Fez Festival van Wereld Heilige Muziek, en het Gnaoua Festival in Essaouira zijn slechts enkele voorbeelden van evenementen die een diepe culturele ervaring bieden.

B. Adembenemende natuurlijke landschappen
De natuurlijke schoonheid van Marokko is net zo divers als zijn cultuur. Van de ruige bergen tot de uitgestrekte woestijnen en de schilderachtige kustlijnen, het land biedt tal van mogelijkheden voor ontspanning en avontuur.

Booking.com: Vakantiepark Sahara Morocco Luxury Camp , Merzouga, Marokko . Boek nu je hotel!
 1. Atlasgebergte
  Het Atlasgebergte biedt een prachtig decor voor avontuurlijke activiteiten zoals wandelen, bergbeklimmen en skiën in de winter. De berberdorpen en de prachtige landschappen bieden een rustgevende en inspirerende omgeving voor zakelijke retraites en team-building activiteiten.
 2. Sahara-woestijn
  De uitgestrekte zandduinen van de Sahara-woestijn bieden een unieke en serene omgeving. Een nacht doorbrengen in een woestijnkamp, onder een hemel vol sterren, kan een diepgaande impact hebben op het creatieve denken en de geestelijke rust van werknemers.
 3. Kustgebieden
  De Atlantische en Mediterrane kustlijnen van Marokko bieden prachtige stranden en kuststeden zoals Essaouira, Agadir en Tangier. Deze locaties zijn perfect voor ontspanning, watersporten en het organiseren van zakelijke evenementen aan zee.
RIAD NAYANOUR (Marrakesh, Marokko) - foto's, reviews en prijsvergelijking - Tripadvisor

C. Positieve Invloed op welzijn en productiviteit
De combinatie van culturele en natuurlijke rijkdom in Marokko kan een aanzienlijke positieve invloed hebben op het welzijn en de productiviteit van werknemers. Een inspirerende omgeving kan creativiteit stimuleren, stress verminderen en het algehele werkgeluk vergroten.

 1. Creatieve inspiratie
  De unieke en inspirerende omgeving van Marokko kan een bron van creatieve inspiratie zijn. Historische bezienswaardigheden, culturele evenementen en prachtige landschappen kunnen nieuwe ideeën en innovaties aanwakkeren.
 2. Stressvermindering en ontspanning
  Natuurlijke omgevingen zoals bergen, woestijnen en stranden bieden uitstekende mogelijkheden voor ontspanning en stressvermindering. Regelmatige blootstelling aan de natuur kan de geestelijke gezondheid verbeteren en de werkprestaties bevorderen.
 3. Teambuilding en samenwerking
  Zakelijke retraites en team-building activiteiten in een prachtige en serene omgeving kunnen de samenwerking en het teamgevoel versterken. Het delen van unieke ervaringen in Marokko kan de onderlinge banden tussen teamleden versterken en de productiviteit op de werkvloer verbeteren.

5. Opkomende technologische hub

Marokko’s steden Casablanca, Rabat en Marrakech beginnen zich sterk te profileren als technologische hubs in Noord-Afrika. De groei van startup-ecosystemen en technologische innovatiecentra biedt ondernemers uit België, Nederland en andere Europese landen toegang tot een dynamische en opkomende markt. Samenwerkingen met lokale tech-bedrijven en startups kunnen leiden tot innovatieve oplossingen en nieuwe zakelijke kansen. Hier zijn enkele redenen waarom deze opkomende technologische hubs aantrekkelijk zijn voor ondernemers.

Groeiende startup-ecosystemen

De Marokkaanse overheid en privé-initiatieven hebben een vruchtbare bodem gecreëerd voor de ontwikkeling van startups. Dit heeft geleid tot de opkomst van levendige startup-ecosystemen in steden als Casablanca, Rabat en Marrakech.

Construction d'une tour de 114 étages, une rumeur selon l'Agence d'Urbanisation d'Anfa – Aujourd'hui le Maroc

1. Technopark Casablanca

Technopark Casablanca is een toonaangevend technologisch park dat startups en technologiebedrijven ondersteunt door middel van infrastructuur, financiering en mentorschap. Het park herbergt een breed scala aan bedrijven, van ICT tot groene technologieën, en biedt een dynamische omgeving voor innovatie en groei.

2. Innovatiecentra en Incubators

Marokko heeft verschillende innovatiecentra en incubators, zoals LaFactory en Bidaya, die startups helpen bij hun ontwikkeling. Deze centra bieden niet alleen fysieke ruimte, maar ook toegang tot financiering, netwerken en deskundige begeleiding. Dit bevordert een cultuur van innovatie en ondernemerschap, waardoor startups kunnen groeien en floreren.

6. Stabiele politieke en economische omgeving

Marokko geniet van een relatief stabiele politieke en economische omgeving in vergelijking met veel andere landen in de regio. Deze stabiliteit biedt een zekere mate van zekerheid voor buitenlandse investeerders en ondernemers die overwegen om zakelijke activiteiten in het land te ontplooien.

De Marokkaanse regering heeft zich toegewijd aan economische hervormingen en het verbeteren van de zakelijke omgeving. Deze inspanningen hebben een positief investeringsklimaat gecreëerd, waardoor het land aantrekkelijk is geworden voor zowel binnenlandse als buitenlandse investeringen. Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan deze stabiliteit en gunstige omgeving:

Rondreis Marokko - 9 dagen - Middenoostenreizen.com

Politieke Stabiliteit
Marokko heeft historisch gezien een traditie van politieke stabiliteit en gematigdheid. Het land heeft een constitutionele monarchie, waarbij de koning een centrale rol speelt in het politieke systeem. Deze stabiele politieke structuur heeft bijgedragen aan een consistente en voorspelbare beleidsomgeving voor investeerders.

Economische Diversificatie
De Marokkaanse regering heeft zich gericht op economische diversificatie en het bevorderen van sectoren zoals toerisme, landbouw, industrie en diensten. Deze diversificatie heeft bijgedragen aan een robuuste economie die minder vatbaar is voor schommelingen in specifieke sectoren.

7. Toeristische trekpleisters als zakelijke kans

Marokko is gezegend met een overvloed aan toeristische trekpleisters, die niet alleen recreatieve mogelijkheden bieden, maar ook lucratieve zakelijke kansen voor ondernemers uit België, Nederland en andere Europese landen.

Marrakech Retreat By La Siredrah, Marrakesh – Bijgewerkte prijzen 2024

A. Zakelijke Retreats
Marokko’s prachtige landschappen, van de uitgestrekte Sahara-woestijn tot de betoverende Atlasbergen, vormen een ideale omgeving voor zakelijke retraites. Ondernemers kunnen luxe accommodaties zoals traditionele riads huren voor inspirerende brainstormsessies, teambuildingactiviteiten en executive meetings. Deze retraites bieden niet alleen een verfrissende omgeving voor zakelijke doeleinden, maar ook de mogelijkheid om lokale cultuur en gastvrijheid te ervaren.

B. Traditionele Riyads
Riyads, traditionele Marokkaanse herenhuizen, zijn een populaire keuze voor toeristen die op zoek zijn naar een authentieke ervaring. Ondernemers kunnen deze prachtige panden renoveren en omvormen tot boutique hotels, bed & breakfasts of exclusieve accommodaties voor zakelijke evenementen. Door de unieke architectuur en traditionele inrichting vormen riyads een aantrekkelijke optie voor zowel toeristen als zakelijke reizigers, die op zoek zijn naar een onvergetelijk verblijf in Marokko.

Door slim in te spelen op de unieke toeristische trekpleisters van Marokko, kunnen ondernemers uit België en Nederland florerende bedrijven opbouwen die niet alleen bijdragen aan de groei van het toerisme, maar ook aan de economische ontwikkeling van het land.

8. Toegang tot hoogwaardige infrastructuur

Marokko heeft de afgelopen jaren aanzienlijke vooruitgang geboekt op het gebied van infrastructuur, met moderne wegen, havens en luchthavens die het land naadloos verbinden met de rest van de wereld. Deze hoogwaardige infrastructuur biedt tal van voordelen en zakelijke kansen voor ondernemers uit België, Nederland en andere Europese landen.

Vervoermiddel in Marokko | Nationaal Marokkaanse Bureau voor Toerisme

A. Efficiënt Transportnetwerk
Marokko beschikt over een uitgebreid en goed onderhouden wegennetwerk dat de belangrijkste steden en regio’s met elkaar verbindt. Moderne snelwegen, zoals de snelweg van Casablanca naar Rabat, maken het gemakkelijk en efficiënt voor bedrijven om goederen en diensten binnen het land te verplaatsen. Bovendien biedt het land geavanceerde spoorweg- en havennetwerken, waardoor internationale handel en logistiek worden vergemakkelijkt.

B. Internationale Connectiviteit
Marokko beschikt over een aantal moderne internationale luchthavens, waaronder de luchthavens van Casablanca, Marrakech en Rabat, die rechtstreekse verbindingen bieden met belangrijke steden over de hele wereld. Deze uitstekende luchtverbindingen vergemakkelijken zakenreizen en internationale handel, waardoor het land een aantrekkelijke bestemming wordt voor investeerders en zakelijke professionals.

C. Handelsfaciliteiten en Vrije Zones
Marokko heeft verschillende moderne havens en handelsfaciliteiten, waaronder de haven van Tanger-Med, een van de drukste havens van Afrika. Deze havens bieden uitstekende faciliteiten voor import en export, en fungeren als belangrijke knooppunten voor handel tussen Europa, Afrika en het Midden-Oosten. Bovendien heeft Marokko verschillende speciale economische zones en vrije zones opgericht, die bedrijven fiscale voordelen en andere incentives bieden om te investeren en handel te drijven.

D. Zakelijke Kansen
De hoogwaardige infrastructuur van Marokko biedt tal van zakelijke kansen voor ondernemers uit België, Nederland en andere Europese landen. Bedrijven kunnen profiteren van efficiënte logistiek en transport om hun goederen en diensten snel en kosteneffectief op de markt te brengen. Bovendien opent de internationale connectiviteit van het land de deur naar nieuwe markten en handelsmogelijkheden, waardoor bedrijven kunnen groeien en uitbreiden naar internationale markten.

Door gebruik te maken van de hoogwaardige infrastructuur van Marokko kunnen ondernemers hun concurrentiepositie versterken en hun zakelijke activiteiten opschalen, wat bijdraagt aan de economische groei en ontwikkeling van het land.

Conclusie

Vanuit Marrakech: Ouzoud watervallen met gids en boottocht | GetYourGuide

Marokko is een veelzijdige bestemming die veel meer te bieden heeft dan alleen zon en zee. Voor ondernemers uit België en Nederland biedt het land unieke kansen om te groeien, te innoveren en te profiteren van een dynamische en groeiende economie. Of je nu overweegt om een bedrijf op te zetten, deel te nemen aan een zakelijke retraite, of op zoek bent naar offshoring-mogelijkheden, Marokko is een land dat absoluut de moeite waard is om te ontdekken. Met zijn strategische locatie, gunstig investeringsklimaat, concurrentiële kostenstructuur, rijkdom aan cultuur en natuur, opkomende technologische hub, stabiele politieke en economische omgeving, toeristische trekpleisters en hoogwaardige infrastructuur, biedt Marokko een vruchtbare bodem voor zakelijk succes en persoonlijke groei. Het is een land dat bruist van mogelijkheden en potentieel, klaar om ondernemers te verwelkomen die bereid zijn om de uitdaging aan te gaan en hun horizon te verbreden in deze boeiende en dynamische omgeving.

Wens je meer info over Marokko, om bv een retreat op maat te organiseren, om er te investeren, gaan wonen of een bedrijf te beginnen, dan kan je contact met ons opnemen. Wij verbinden jou dan met veel plezier aan Impact Speaker Rachid Et-Taïbi. Rachid is gespecialiseerd in op maat gemaakt advies, hulp én netwerking om Europeanen te helpen in Marokko.

Vind meer

Categorieën

Volg ons

Voel je vrij om ons te volgen voor meer nieuws en inspiratie.

Dit kan jou ook interesseren

Speak up

Blijf op de hoogte.

Wij houden ook niet van overvolle mailboxen of tijdverspilling. Je mag van ons enkel mail verwachten wanneer deze impactvol is. 

Pin It on Pinterest

Speak up!

Creëer mee(r) impact, deel dit artikel.